woensdag 3 november 2010

Hoppas, tegenhanger van tapas


Culinair Vlaanderen pakt uit met Hoppas

Spanje heeft zijn tapas en Vlaanderen serveert voortaan Hoppas! Smakelijke streekbieren worden sinds kort  vergezeld van een lekker bierhapje. Op de persvoorstelling van culinair Vlaanderen werd deze campagne gelanceerd en gevierd met een aantal delicieuze hoppascreaties.

Het lekkere bierhapje
Hoppas sluit aan bij de rijke traditie van de tapas uit Spanje. Het land is dit jaar eregenodigde van de Week van de Smaak. De formule van dit nieuwe streekproduct is simpel: hop + tapas = hoppas. Op basis van producten, ingrediënten en hop uit Vlaanderen wordt deze originele tapa gemaakt. Een culinaire traditie uit een ander Europees land krijgt hiermee een nieuwe, eigen invulling.

Belgische biercultuur als culinair erfgoed
Hoppas zet tegelijkertijd ook het cultureel en culinair erfgoed uit Vlaanderen op de kaart van Europa. Onze rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de uitgebreide schakering aan kwaliteitsbieren maken deel uit van de Belgische biercultuur. Van aan de andere kant van de wereld zakken mensen af naar België om onze heerlijke streekbieren te ontdekken.

Lancering campagne in Brouwershuis
Week van de Smaak en Vlaanderen Lekker Land lanceren een campagne die past in het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het startschot van Hoppas werd donderdag 21 oktober in het Brouwershuis in Brussel gegeven door viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en Vlaams minister van Leefmilieu. Na de speeches werden de ministers onderworpen aan een kleine quiz. Ze kregen een hoppa voorgeschoteld, vergezeld van een glaasje bier. Het is hetzelfde bier dat in de hoppa werd verwerkt en waarvan de ministers de naam moesten raden.

Hoppas van een sterrenchef
Vanaf Week van de Smaak gaan restaurants, brouwerijen, eetcafés, burgemeesters, verenigingen en hobbykoks met hoppas aan de slag. Op de website vind je een overzicht van hoppasinitiatieven per gemeente. Zelf experimenteren kan ook met het handige Hoppas receptenboekje. Je vindt het terug in het midden van de programmabrochure van de Week van de Smaak. Peter van de Week van de Smaak en sterrenchef Wouter Keersmaekers (restaurant De Schone van Boskoop) liet zich inspireren door Vlaamse en Brusselse speciaalbieren en stelt 18 hoppas voor die zijn stempel dragen.

Proeven van Hoppas
Op de persvoorstelling kregen we de kans om te proeven van enkele hoppascreaties van de peter van Week van de Smaak. Zo werden onze smaakpapillen verwend met kalfskop met gepocheerd ei en een kruidenvinaigrette met Tripel Karmeliet. Ook de handgeplette garnalen en aardappel met gepocheerd ei en Petrus Blond bleek een hemelse combinatie te zijn. Chef-kok van het biergastronomisch restaurant Zarza verraste ons met zijn hoppascreatie. De ganzenlever met Boskoop appel en Hagelandse pens, citroenverbena, crunch van brioche en siroop van Kriek Lindemans was zeer goed gecombineerd. Een knap staaltje culinair vakmanschap leverden ook de studenten van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. De bavarois van Brugge Prestige kaas, Leopold druif in een stroop van oude geuze en lambiekazijn samen met een glaasje Oude Geuze Drie Fonteinen was een perfect huwelijk en mijn persoonlijke favoriet.

PRAKTISCHE INFO
Week van de Smaak: 11 tot 21 november 2010
Internet: www.weekvandesmaak.be

1 opmerking: