woensdag 11 maart 2015

Een heerlijke start van de lente!

Vandaag proef ik de Anker Lentebok, van de Belgische brouwerij Het Anker uit Mechelen.

Dit bloemig en zacht fris bier werd voor het eerst geïntroduceerd in 2007 en sindsdien niet meer weg te denken uit de lente.

Anker Lentebok (6,5% alc./vol) is gebrouwen op basis van pilsmout, tarwemout, haver en rogge.  Het bier wordt nog steeds op basis van de oude recepten gemaakt. Chemicali├źn zijn uit de boze tijdens het brouwproces. Het bier is extra gekruid met klassiekers als koriander, komijn en curacao.  Een heerlijke start van de lente!
Lentebok


Lentebok is een licht gekleurd bokbier, dat in het voorjaar op de markt gebracht wordt: het mag alleen in de periode tussen 21 maart en 21 juni verkocht worden. Er zijn ook andere benamingen, zoals Meibok, Voorjaarsbok en Paasbok.

Een bokbier is een van oorsprong Duitse bier, met een moutige, caramelachtige smaak van 6,5% alcohol dat van oorsprong middels ondergisting gebrouwen wordt.  Ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 4 en de 12 graden Celsius. Tegenwoordig worden deze regels niet meer zo streng gehanteerd. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft (15,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers). Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren met meer dan 6,5% alcohol en met verschillende grondstoffen.

De tegenhanger van de Lentebok is de Herfstbok. De Herfstbok wordt, in tegenstelling tot de Lentebok, alleen in de herfst verkocht en is een bokbier met een donkere kleur. 

Bron: www.biernet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten