donderdag 14 oktober 2010

Beste bier ter wereld komt uit België

De nummer 1 in de categorie beste bieren van de wereld voor 2010 is het Abdij-bier van de Abdij St. Sixtus uit West-Vleteren (België). Het bier wordt gebrouwen door de monniken zelf. Het gaat om de Westvleteren Twaalf, die wordt gebrouwen vlakbij de Belgische kust. Het bier bevat ruim 10 procent alcohol.
Sinds het bier in 2005 werd gekozen tot 'beste bier ter wereld', is het bijzonder moeilijk te krijgen omdat het bier alleen op kleine schaal wordt gebrouwen.
Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Desondanks vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen er bewust voor om hun brouwerij kleinschalig te houden.
Dit zorgt voor lange rijen wanneer de abdij opnieuw bier beschikbaar heeft, zelfs al wordt het aantal kratten bier per auto beperkt tot 1 à 2 naargelang het soort Westvleteren dat te koop wordt aangeboden.
Sinds 25 september 2006 moet er telefonisch gereserveerd worden voor men het bier kan komen afhalen. Omdat er maar één telefoonlijn is kan het lang duren om iemand aan de lijn te krijgen.
Wil je dit bier zeker een proeven, bestel dan zeker niet te laat. Kan je zolang toch niet wachten ga dan "In de Vrede" een Westvleteren drinken. Dit is het enigste café ter wereld dat Westvleteren serveert. "in de vrede" is gelegen in de schaduw van de abdij.

2 opmerkingen:

 1. In theorie is "In de Vrede" het enige café dat WV commercieel mag verkopen. Al zijn er sommige café's die het toch aanbieden, maar niet op hun drankenlijst hebben staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste bier volgens de mensen die bieren beoordelen op ratebeer. In de praktijk in België is het soms anders...
  Vorige vrijdag nog een degustatie gehad van Trappisten in Lichtervelde bij
  de Landelijke Gilde.
  We proefden er:
  Westmalle Extra
  La Trappe Isid'Or
  Orval jong en oud
  Chimay Tripel
  Rochefort 8
  Achel Extra Blond 9,5
  Westvleteren 12
  de meeste aanwezigen daar vonden de nieuwe exclusieve Achel het beste bier an de avond !

  BeantwoordenVerwijderen