dinsdag 14 december 2010

Bieren boven 20 % wat vind je daarvan?

Oorlog om strafste bier ter wereld
Het is oorlog tussen het Duitse Schorschbräu en het Schotse BrewDog. De Duitsers pronkten sinds 2005 met het strafste bier ter wereld, tot BrewDog vorig jaar zijn punkbier Tactical Nuclear Penguin op de markt bracht. Een brouwsel van 32 procent, waarvan je na twee glazen steil achterover valt.
De Vlaamse brouwers en bierdrinkers lopen niet warm voor het hele gedoe. 'Waar zijn we toch mee bezig', zucht Paul Van Steenbergen van brouwerij Bios, die met zijn Piraat en zijn Gulden Draak (beide 11,5 procent) ook zware kleppers in huis heeft. 'Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat de mensen twee dagen zat lopen van één glas bier? Drinken moet vooral iets gezelligs blijven.'

'Bovendien mag je zoiets geen bier meer noemen. Dat zijn distillaten, zoals whisky en cognac. Onze biergisten kunnen maximaal 14 procent verdragen. Als je hoger gaat, worden ze door de alcohol vermoord. Je kan er ook moeilijk koolzuurgas - zeg maar prik - in krijgen en een schuimkraag is al helemaal onmogelijk. Je moet maar eens een druppel jenever in een pils laten vallen. Op slag is alle schuim weg.'
Persoonlijk vind ik het niet nodig om bieren zo straf te maken. Van bier moet je genieten en ik denk dat wanneer je van zo’n straf bier drinkt dat je pure alcohol proeft. Zo’n zware bieren zouden niet echt op de markt mogen komen. Zelf heb ik ook nog nooit zo'n bier gedronken dus eigenlijk kan ik niet oordelen, maar het spreekt me ook niet aan om dit te proeven.
Ik stel mezelf ook de vraag of deze wel verkocht worden?
Wat vinden jullie van bieren boven 20 procent?

9 opmerkingen:

  1. Bieren boven 20% is iets nieuw.
    Ik denk niet dat dat niet verkocht mag worden. Het lijkt me juist een heel nieuwe dimensie voor de bierwereld.
    Dit is interessant en zo kunnen bieren goed concurreren met bepaalde sterke dranken zonder daarvoor een sterke drank genoemd te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het mag verkocht worden, maar voor mij persoonlijk hoeft dit geen nieuwe dimensie te worden. Er zijn al vele heel straffe bieren gemaakt, maar er zijn er geen die heel erg aanslagen.
    Dan kunnen we bier evengoed associeren met wisky enzo... dat wil ik percies niet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En waarom niet dan?
    Ik denk dat het voornamelijk angst is op het onbekende dan wel op het bier?
    Ik geloof echt dat zo'n bier een toekomst kan hebben. Maar dat er wel serieus moet nagedacht worden over de bieren hun echte smaak te behouden. Ze mogen niet vergeten dat een bier nog steeds een bier moet zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij zo'n straffe bieren is het moeilijk om de smaken te behouden.


    Mensen drinken bier omdat ze geen zin hebben in straffe drankjes. natuurlijk moeten mensen drinken wat ze zelf graag willen. Ik denk dat het publiek wel beperkt is, maar ik kan je dan wel gelijk geven in het feit dat whisky nu ook niet elk uur op café ingeschonken wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat er eerst geproefd, geroken en gekeken moet worden alvorens het spuien van allerhande meningen omtrent smaak, schuim, uitzicht...
    Heb eind september op het Borefts Bier Festival een Double Black gedronken van onze eigenste Struise brouwers, 26%, en dit was een van de meest onwaarschijnlijk lekkere dingen die ik al gedronken heb. Zoveel complexiteit en zo mooi in balans. Prachtige kleur, neus,...
    Je kreeg telkens natuurlijk maar een proefglaasje van een kleine 10cl. Misschien moet je dat maar als een nieuwe bierwereld zien en een 33flesje met 3 man delen. Socialer kunnen we moeilijk drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Haha! Dat is nog geen slecht idee!! Zo "biershotjes" voor €2 ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is wel een leuk idee Kevin. Toch denk ik dat het moeilijk is om mensen zo'n bier te doen laten proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zover ik mij bewust zijn gebruikt men kleine proefglaasjes bij evenementen waar men bier kan proeven omdat mensen vaak de neiging hebben deze mee te nemen en niet terug te geven. Op zo'n groot event is het zeker niet makkelijk in het oog te houden en kunnen er zo dus veel verdwijnen, wat toch voor kleine brouwers toch wel een grote kost kan worden. Of waren het echt proefglaasjes van hun brouwerij, Kevin?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het waren proefglaasjes van 10cl van de brouwerij zelf. Dit glas moest je kopen bij aankomst en kostte €3. Uiteraard mocht je het glas achteraf mee naar huis nemen.

    BeantwoordenVerwijderen